Vi är experter på begagnade elbilar!

Miljövänligt och ekonomiskt

Vi specialiserade oss tidigt på just elbilar och hybrider, och har genom åren sålt fler än 50 elbilar från Tesla, 30 från BMW och även ett stort antal från övriga tillverkare som Nissan & KIA.

Utöver att vi sålt stora mängder el & hybridbilar så kör vi själva sedan flera år tillbaka elbilar som tjänstebilar på företaget.

Detta gör att du kan känna dig trygg med att rådfråga oss kring ditt elbilsköp, då våran kunskap är stor – både när det kommer till själva bilarna men även kring allt man behöver tänka på runtomkring så som vart man kan ladda sin bil, laddboxar, förmånliga regler kring tjänstebilar med mera. 

Vi har bra erfarenhet och skapat lite av specialistkunskaper vad gäller försäljning av eldrivna fordon. Motivationen till denna utveckling har hittills varit vårt gemensamma intresse för ny teknik som därmed resulterat i en större andel elbilar i jämförelse med våra konkurrenter.

Det finns en vilja att satsa mer på elektrifierade fordon inom verksamheten då vi ser en tydlig trend, både bland våra kunder men också bland världsledande biltillverkare som gör allt större satsningar på utvecklingen av bilar med ny teknik som skall minska personbilars påverkan på miljö och hälsa. En utveckling som förvisso når begagnatbranschen senare, men där vi på AutoHouse vill ligga i framkant!

Elöd Lazar

Försäljningsansvarig, AutoHouse AB

begagnade elbilar sålda av oss

begagnade hybridbilar sålda av oss

Elbil, Laddhybrid / Plug-In Hybrid eller Elhybrid? Vad är skillnaden?

Om man inte är insatt så kan det kännas som en djungel. Här förklarar vi skillnaderna på dom olika typerna:

 

Elbil

Drivs endast på el, och har ingen förbränningsmotor alls. Här är det viktigt att tänka på är hur man kommer använda bilen samt vilka möjligheter till laddning man har.

Har man möjlighet att ladda hemma och inte kör några längre sträckor eller har behov utav att resa med bilen så passar egentligen alla elbilar.

Om man däremot ibland gör långresor så är det viktigt att se sig om efter en elbil som har stöd för snabbladdning. Detta innebär att du ofta kan ladda exempelvis 10-60% på 15-20 minuter och sedan kan fortsätta din resa. Reser man ofta längre sträckor så är det även lämpligt att välja en elbil med ett stort batteri för att kunna köra så långt som möjligt mellan laddningarna.

Idag finns det elbilar som kan ta sig över 65 mil på en laddning, och längre än så vill man oftast ändå inte köra utan att stanna för en paus.

Plug-In Hybrid / Laddhybrid

En Plug-In Hybrid eller Laddhybrid som den kallas, har både möjlighet att köras helt på el, men som komplement sitter det även en vanlig förbränningsmotor.

Räckvidden på en Plug-In Hybrid är oftast mellan 2-8 mil beroende på modell, vilket gör att många klarar av pendling till jobb eller liknande helt på el – med fördelen att man har möjlighet att köra på bensin eller diesel dom gångerna man behöver göra en längre resa.

En förutsättning för att det skall vara värt att köpa en Plug-In Hybrid är nästan alltid att man har möjlighet att ladda bilen hemma eller på jobbet för att kunna dra nytta utav eldriften.

På vissa modeller så fungerar förbränningsmotorn som en generator som konstant laddar upp batteriet, medans i andra fall så driver motorn mer som en ”vanlig” bil när bilen inte körs på el.

Elhybrid

Elhybrider har funnits väldigt länge, faktiskt ända sedan 1997 när Toyota släppte sin första Prius. En elhybrid laddar sig själv automatiskt när du kör, oftast både genom motorn samt genom att ta tillvara på energin som bildas när du använder bromsarna.

Du kan sedan köra kortare sträckor på el när batteriet har uppnått tillräcklig laddning, och när det sedan börjar ta slut så hoppar motorn igång igen.

En vanlig elhybrid kan du alltså inte ladda själv, utan den laddar sig när du kör – till skillnad mot en Plug-In Hybrid som du kan ladda i en laddbox eller vägguttag.

Fördelen mot en vanlig bensin eller dieselbil är att du, särskilt i stadskörning, kan få en betydligt lägre förbrukning eftersom en del utav körningen sker på el som ändå genereras under den körningen som du gör. Kör man mycket motorväg eller i högre hastigheter lönar det sig dock sällan i jämförelse med exempelvis en dieselbil, då förbrukningen inte sjunker eftersom bilen inte använder eldriften i dessa hastigheter.

Vanliga frågor & svar

 

Kan man ladda sin elbil eller Plug-In Hybrid i vägguttaget?

Det kan man, men det är inte rekommenderat. Anledningen till detta är att uttagen sällan är anpassade och dimensionerade för att under en längre tid leverera såpass mycket ström som det krävs för att ladda en elbil, vilket i värsta fall kan leda till hög värmeutveckling och i värsta fall brand.

Vi rekommenderar alltid att sätta upp en laddbox om man skall ladda sin bil regelbundet, dels ur säkerhetssynpunkt men framförallt så går det betydligt snabbare att ladda bilen med en laddbox då den kan leverera betydligt mer ström.

Är det samma uttag för att ladda alla elbilar och laddhybrider?

Nästan! Den absolut vanligaste standarden idag för att ladda elbilar och laddhybrider kallas Typ-2. Det finns en del asiatiska tillverkare som använder en standard som kallas Typ-1.

Fördelen med att dom flesta använder samma standard är att det är enkelt att använda publika laddstolpar (man får dock oftast ta med sig egen sladd) eller laddare som finns på hotell och shoppingcenter.

Vill du ha hjälp med ditt elbilsköp?

Vi hjälper dig gärna att svara på eventuella frågor du kan tänkas ha kring ditt kommande elbilsköp – och tillsammans reder vi ut vad som passar bäst för just dig.